2 – The road to Japan, deel 1

The road to Japan, deel 1 

In onze eerste blog hebben we de link met Japan al een beetje benoemd.
Dat de Osaka dojo een link heeft met Japan is natuurlijk al duidelijk gezien de naam.
De naam komt voort uit het gedachtengoed van deze dojo.

Osaka in Japan is een stad waar de vooruitgang en ontwikkeling niet gehinderd worden door de diepe verbintenis met de geschiedenis.
De Osaka dojo deelt dit gedachtengoed.
Zaken als respect, volharding en oog voor detail zijn de fundering voor onze dojo.
Met het oog strak gericht op de toekomst, maar diep verbonden met de geschiedenis.

Daarnaast is Japan de bakermat van de moderne BUDO.
De BUDO-sporten (de krijgskunsten) die wij beoefenen vinden hun origine in Japan, en worden daar nog steeds veel beoefend.
Het competitieniveau is er erg hoog, wat een volgende reden is waarom we vaak in Japan te vinden zijn met onze club.


Hoe het allemaal begon.

De Kamakura dojo in Den Haag heeft een rijke geschiedenis met Japan.
Al vanaf eind jaren ‘70 kwamen de gebroeders Gerard, Nico en Al Gordeau daar om mee te doen aan de toernooien en gevechten.
Bij de Kamakura dojo stonden de trainingen voor hard werken en ijzeren discipline, maar daaromheen was er ook genoeg ruimte voor ontspanning.
De dojo stond/hing vol met bekers, trofeeën en memorabilia. En in de toenmalige kantine lagen talloze magazines en bladen.

De 1e keer dat Cem binnen stapte bij de Kamakura dojo, werd hij meteen geconfronteerd met deze geschiedenis met Japan.
De omgeving, de lessen en de bladen ademende allemaal BUDO, en veel had een connectie met Japan. De magazines werden doorgelezen door de Katwijkse vechter, en de voorkeur lag bij de bladen uit Japan. De foto’s vertelden de verhalen!

Wie ook de verhalen vertelden, waren de vechters van de dojo die al in het land van de rijzende zon hadden gevochten.
Vechters als Danny Juffermans, Ed de Kruyf, Igor meindert, Floor Holman en natuurlijk Gerard Gordeau zelf hadden daar allemaal gestaan.
Het eerste zaadje was geplant…


Op weg naar Japan.

In 2001 ging sensei Cem Senol voor het eerst, ter ondersteuning, mee met zijn leraar en coach Gerard Gordeau naar het land van de rijzende zon.
Toentertijd had je geen smartphones, internet of sociale media zoals we dat nu kennen. Het was echt een andere wereld, en een stuk minder toegankelijk dan nu.
Bijna niets stond aangegeven in het Engels en niemand die deze taal sprak. Maar de manier hoe deze mensen naar vechtsport en vechtsport atleten keken was op zijn minst gezegd bijzonder.

De Kancho deed mee aan een Pro-wrestling evenement, dat werd georganiseerd door de Zero-1 group.
Het evenement was zeer druk bezocht en alle bezoekers kwamen voor spektakel. De band die het Japanse publiek heeft met haar vechters is ongekend, het maakte niet uit wie er won of verloor; er was altijd respect!

Onder andere Cems’ oude trainingsmaat Ryoji Sai maakte zijn opwachting daar, en Igor Mijndert smeet zijn tegenstander tegen het canvas. Gerard Gordeau liet een worstelaar kennis maken met een mawashi geri yodan (ronde trap naar het hoofd) waarbij de winst beklonken was.
Nu was het tijd voor wat bezinning en ontspanning.

Na deze kennismaking was het voor Cem duidelijk; Wél Japan, maar geen Pro-wrestling!


Wedstrijdervaring opdoen

Om te ervaren hoe de verschillende wedstrijden en competities zijn, begon Cem in Japan mee te doen in verschillende stijlen, en bij verschillende organisaties.
Organisaties als; Kenshinkan FSA, World Kumite Organisation en de IKO Nakamura (international karate organization Nakamura).

Een leuke trip naar Japan was in 2014.
De Osaka dojo bestond net iets langer dan een jaar en na een flink aantal bezoeken aan Japan was het tijd om daar mee te gaan doen aan wedstrijden vanuit de Osaka dojo in Katwijk.

De eerste organisatie was de Kenshinkan FSA, een stijl met verschillende facetten zoals staand en grondwerk. Onder leiding van Kancho Takayuki Hayama organiseren zij elk jaar een toernooi wat grof vertaald het ‘World Karate Festival’ heet. Deze vind plaats in het bekende Yoyogi Stadion in Tokyo. Dit is ook één van de stadions waar de oude K1 evenementen werden georganiseerd.

Ook was het de beurt aan de World Kumite Organization. Deze organisatie heeft wereldwijd op meerdere plaatsen evenementen, maar hun Japanse evenementen zijn meestal in Osaka.
Dit evenement was een Japan Open Tournament, een gecombineerd gala wat bestond uit karate en kickboksen en meerdere K1 partijen.
Onder andere Peter Aerts en Ernesto Hoost vochten hier voor de laatste keer tegen elkaar op het K1-Legend evenement.

We kunnen nog vele verhalen schrijven over deze bijzondere opzet, de Japanse toeschouwers, over de bijzondere manier van jureren waar Japan zo bekend om staat (bij zowel het karate als het kickboksen), maar het was vooral sportief, leerzaam, leuk, ontspannend en stiekem toch wel bijzonder om nu vanuit de Osaka dojo op een gala te vechten waar Peter Aerts en Ernesto Hoost ook op stonden.


Ervaring van de Kancho

Gerard Gordeau heeft ontzettend veel wedstrijdervaring wereldwijd, maar in het bijzonder met vechten in Japan.
Toen Cem Senol ook begon aan Japanse vechtsportavonturen, werd hij door zijn leraar en coach Gerard Gordeau gewaarschuwd;

“Cem, denk goed na of je dit wel wilt. Het winnen in Japan is bijna niet te doen. Dus ga voor de ervaring en pas je verwachtingspatroon hierop aan.”

Dit was niet tegen dovemans oren gezegd.
Nu is Cem Senol nergens bang voor, en zeker niet voor een uitdaging!
Dus het strijd theater voor de komende jaren was bepaald.

De ‘waarom’ was helder, nu nog de invulling voor het ‘hoe’ & ‘wat’…


Osaka dojo & Japan

Zoals gezegd bestond de Osaka dojo inmiddels langer dan een jaar, en werd het tijd om ook vanuit de Osaka dojo naar Japan af te reizen.
Cem vocht tot dan toe als Kamakura vechter, maar het werd tijd om als Osaka vechter aan de slag te gaan.
Ook is het vanuit het gedachtengoed van de Osaka dojo de missie, om actief de leden de kennis en ervaringen mee te geven van dit prachtige land met haar diepgewortelde BUDO-cultuur.

Voor de Osaka dojo begon ‘The road to Japan’.

 

Osu!

 

Wil je meer informatie, neem dan CONTACT met ons op.

Wil je graag eens mee komen trainen? Schrijf je dan in een gratis PROEFLES.

 

Kancho Gerard Gordeau als winnaar bij een Pro-Wrestling match in 2014

Sensei Sem Cenol samen met Takayuki Hayama Kancho van de organisatie Kenshinkan FSA in 2014

Poster van het K1-Legend toernooi in Japan in 2014

Vechtkaart van de ‘All Japan Open Karate Tournament’ van de WKO in 2014
(Sensei Cem Senol zichtbaar bij nr.31, rechts van het midden)

Kancho Gerard Gordeau in Japan, met een vechtsport magazine waar hij zelf in staat in 2014

…en zo kwam het dat de leraar & coach van Osaka dojo en Osaka Sempai in Osaka Japan waren, en het immens populaire Osaka t-shirt aan Osakeanen werd ge-Osaka’d

 

To be continued…